Ξυλομπογιά DeMy

Ξυλομπογιά DeMy

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Εικονογραφημένο ορθογραφικό και ερμηνευτικό λεξικό για δευτεράκια

Το παρακάτω λεξικό περιέχει 69 λέξεις, τις περισσότερες από τις οποίες συναντάμε στη Μελέτη Περιβάλλοντος της Β΄ δημοτικού. Τα παιδιά κατέγραψαν τους ορισμούς και εικονογράφησαν τις λέξεις τους. Το λεξικό δουλεύτηκε στις ώρες της Ευέλικτης Ζώνης ή των Εικαστικών και ήταν μια ευχάριστη διαδικασία. Διαβάστε πώς…


Έκοβα χαρτί Α4 στη μέση και έδινα ένα κομμάτι τέτοιο σε κάθε μαθητή. Επίσης τους ανέθετα και κάποια από τις λέξεις που είχαμε συναντήσει στα πρόσφατα μαθήματα της Μελέτης. Δηλαδή δεν έδινα στα παιδιά λέξεις με αλφαβητική σειρά. Κάθε μικρούλι έγραφε στο χαρτί του τον ορισμό της λέξης και από κάτω ζωγράφιζε ό,τι νόμιζε ότι ταιριάζει. Αυτό γινόταν μία ή δυο φορές το μήνα. Στο τέλος της χρονιάς μοίρασα τις λέξεις στις ομάδες που τις έβαλαν στην αλφαβητική τους σειρά. Συζητήσαμε για τα χαρακτηριστικά που έχουν τα λεξικά και συμφωνήσαμε ποια από αυτά θα έχει το δικό μας λεξικό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα μικρούλια εστίασαν στην πάνω γραμμή, την πρώτη και την τελευταία λέξη της σελίδας, τον αριθμό των σελίδων και τα άρθρα στις παρενθέσεις.

Εγώ ψηφιοποίησα το υλικό και το διαμόρφωσα σύμφωνα με αυτά που είχαμε συμφωνήσει. Τύπωσα τα λεξικά σε διαστάσεις ¼ της σελίδας Α4, τα έδεσα με συρραπτικό και το δώσαμε ως ένθετο της εφημερίδας που έβγαζαν εκείνη τη χρονιά.

Ήταν μια εύκολη και ευχάριστη δουλειά από την πλευρά των μαθητών που δεν απαίτησε πολλές διδακτικές ώρες στην τάξη. Από την άλλη απαίτησε πολλές ώρες δουλειάς από εμένα για να βγει αυτό το ωραίο αποτέλεσμα που ήταν και ένα ωραίο ενθύμιο από τη φοίτησή τους στη Β΄ τάξη.


Μπορείτε να διαβάσετε το λεξικό ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια: